ISPARTA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Isparta Yemekleri

Isparta mutfağı tarihten gelen kültürel birikimin yanısıra İç Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgesine olan komşuluk nedeniyle çevresel lezzetlerden mutfağını zenginleştirmiştir.

Türkiye’nin her yerinde görülebilen yemek çeşitleri olduğu gibi, tamamen yöreye özgü yemek çeşitleri de bulunmaktadır. Bölgedeki tarımsal yapı, hayvancılık, göçebe kültürü ve başka yörelerden etkilenme, Isparta’nın beslenme şeklini belirlemiştir. Et, sebze ve tahıl kökenli yemek çeşitlerinin yanı sıra; süt ve süt ürünleri, ekmek, börek ve tatlı çeşitleri de yöreye has bir şekilde yapılmaktadır.

Türkiye’nin Göller Bölgesi olarak adlandırılan ve dördüncü büyük gölü olan Eğirdir ve Beyşehir Gölü’nün bölge sınırları içerisinde olması sonucunda balık yemekleri yöre mutfağına ayrı bir zenginlik katmaktadır. Eğirdir Gölü’nden levrek, dişli, sıraz, sazan (çapak) gibi balıklar, avlanmaktadır.

Isparta’da erkek aşçılar tarafından yapılan düğün yemekleri geniş bir çeşitlilik içerisinde günümüze kadar devam etmiştir.Düğün yemeği çorba, etli kuru fasulye ya da nohut, kabune pilavı ve irmik helvasından oluşmaktadır. Kaynaklardan edinilen bilgilere göre Osmanlı Saray Mutfağına gül şerbeti için güller Isparta yöresinden temin edilmiştir.

Isparta, Akdeniz iklimi ile Orta Anadolu’da yaşanan karasal iklim arasında geçiş bölgesinde bulunmakta, coğrafyanın ve iklimin etkisiyle her türlü ürün yetişmektedir. Bölgeye özgü yetişen gül, elma, kiraz gibi ürünlerden şerbet, reçel, komposto olarak mutfağımızda önemli bir yer tutmaktadır.