Sayın Valim. Sayın Rektörüm. Saygıdeğer Misafirler ve Bilim
İnsanları !
İçerisinde büyük Türk düşünürü Hacı Bektaş-ı Veli'nin de bulunduğu Horasan erenleri, Anadolu'nun İslam inancına dayalı hoşgörü anlayışının yayılmasında. Balkanların İslam'la ve tasavvuf öğretileriyle tanışmasında hayati bir rol oynamışlardır. Türklerin askeri fetihlerinden ve siyasi zaferlerinden çok önce, kalplerin ve zihinlerin kazanılması bu inanç önderlerinin gayretleriyle gerçekleşmiştir.
Göç yoluyla Anadolu'ya gelen dervişler dağ başlarına, kimsenin olmadığı yol kavşaklarına yerleşmiş, burada zaviyeler açmış, boş topraklar üzerine kurdukları bu kurumlar zamanla kültür, imar, din ve sosyal merkezler haline gelmiştir. Böylece a£fek, edep, davranış, inanış ve meslek kuralları yerleşmiştir; bilgi, kültür ve sosyal yaşayış ilkeleri bu merkezlerde Üretilmiş ve yayılmıştır.
Bu amaçla Anadolu'ya gelmiş olan Horasan erenlerinden birisi de Hacı Bektaş-ı Veli’dir. Doğumunun 800'üncü yıldönümünü kutladığımız Hacı Bektaş-ı Veli, 1209’da Horasan'ın Nişabur kentinde doğmuş, çocukluğu ve gençliği Horasan'da geçmiştir. Hoca Ahmet Yesevi Ocağı'nda; felsefe, sosyal ve fen bilimleri alanlarında eğitim aldıktan sonra Iran, Irak ve Arabistan'ı gezerek bilgi ve tecrübesini artırmıştır. 1248 tarihinde Anadolu'ya gelerek eski ismi Sulucakarahöyük olan bugünkü Hacıbektaş'a yerleşmiştir.
Hacı Bektaş-ı Veli çok geniş kitleleri etkilemiş ve peşinden koşturmuştur. Toplumun birliği ve dirliği için hayatî önem taşıyan "Etine, diline, beline sahip ol!" ilkesi bugün daha iyi anlaşılmaktadır. Hacı Bektaş Velî’de Allah aşkı ve sevgisi ile insan sevgisi hatta hayvan sevgisi en yüksek noktaya ulaşmış; etrafında toplanan insanlar gönül erliğine ulaşmanın hazzını yaşamıştır. İnsanlığın ancak XX. Yüzyılda, üstelik de çoğu kez politik amaçlarla kullandığı insan sevgisi ve insan haklarını, Hacı Bektaş Velî’ de XIII. Yüzyılda, üstelik insanların birbirinin kanını akıttığı bir dönemde en içten duygularla dile getirmiştir. Dini kurallara bağlılığı, manevi gücü, Ehlibeyt sevgisi, engin zekâsı ve sarsılmaz inancıyla Hacı Bektaş Velî kitleleri derinden etkilemiş; günümüzde de etkilemeye devam etmektedir. "Oturduğun yeri pak et, kazandığın lokmayı hak eti" diyerek temizlik, dürüstlük, çalışmak ve helal kazanç konusunda tavsiyede bulurken yıkıcılığa, zulme, sömürüye ve tembelliğe karşı da tavrını ortaya koymuştur. Aradan geçen bunca zamana karşın düşünceleri hala gücünü korumakta ve insanlığın yolunu aydınlatmaya devam etmektedir. Hünkar' ın yaktığı ışığın tüm dünyaya yayılması ve insanlığın gündemine taşınması hepimizin sorumluluğudur.
Bu amaçla bakanlık olarak kapsamlı bir program hazırladık. Yutiçinde ve yurtdışında çeşitli etkinliklere katlimi ve destek sağlayarak yıl boyunca "Hacı Bektaşi Veli "yi, adına yakışır şekilde tanıtmaya çalışıyoruz.
Sayın valimizin ve Sayın rektörümüzün himaye ve destekleriyle Isparta Valiliğimizin ve Süleyman Demirel Üniversitesinin işbirliğiyle gerçekleştirilen bu güzel program, bir ilimizin kendi imkan ve kaynaklarıyla gerçekleştirmesi bakımından örnek ve takdire şayan bir faaliyettir.
Bakanlık olarak pek çok çalışmaya katkı ve destek verirken, sayın valimizin ve rektörümüzün sorumlu ve alicenap tutumlarıyla gerçekleştirilen bu program daveti karsısında büyük bir memnuniyet ve onur duydum.
Sayın valimize ve sayın rektörümüze selam ve saygılarımı sunuyor; katkısı ve emeği geçenlere ve tüm katılımcılara bakanlığım, şahsım ve milletim adına şükran ve minnet duygularımı arz ediyorum.
Mahmut EVKURAN
Kültür ve Turizm Bakanlığı
ARAŞTIRMA VE EĞİTİM GENEL MÜDÜRÜ