ISPARTA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Ispartanın Sorunları ve Çözüm Önerileri Tartışıldı

ISPARTA TURİZMİ’NİN

SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TARTIŞILDI

Isparta Valiliği tarafından, 25-28 Mayıs 2009 tarihleri arasında, Isparta Belediyesi Kültür Sarayı’nda düzenlenen ve İlin Milletvekilleri ile Isparta Belediyesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası, çeşitli Meslek Odaları ile Sivil Toplum Kuruluşlarının da destek verdiği “Isparta’nın Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu toplantı, geniş katılımcı sayısıyla başladı. Isparta’da bir ilk olan toplantıda, Isparta’nın sağlık, eğitim, tarım, turizm, sanayi ve istihdam ile imar ve çevre konularında ilgili kamu kurumları ile meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, konusunda uzman akademisyenler ve sektörde yer alan işadamlarının tespit ettikleri sorunlar ve çözüm önerileri doğrultusunda yol haritasının çıkartılması amaçlanmaktadır. Toplantılara ayrıca, Ispartalı olan ve daha önce Bakanlık, Müsteşarlık, Valilik, Rektörlük yapmış olan kişiler de katılım sağlayarak, fikir ve görüşlerini bildirmişlerdir.

25 Mayıs 2009 günü, saat 09.00’da Açılış konuşmaları kapsamında ilk olarak konuşan S. Semirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Isparta Valiliği’nin bir ilki gerçekleştirerek hazırladığı ve Isparta’daki tüm kuruluşların destek verdiği toplantının Isparta’nın yıllardır özlemini duyduğunu belirterek, “Gelin Isparta’nın Stratejik Planlamasını birlikte yapalım ya da sizlerin üniversiteden beklentileri nelerdir onları tartışalım. Bu toplantı aynı zamanda gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştireceğimiz toplantıların da çerçevesini belirleyecektir. 2023’teki vizyonumuza paralel olarak Isparta’nın ne kadar eğitim ve kültür kenti olacağını, Isparta’nın kentsel dönüşümünün ne olacağını, Isparta’nın bundan sonraki geliştirme amaçlarının nereler olacağını, Isparta’nın bundan sonraki süreçte Yükseköğretim alanında neler yapması gerektiğini, Isparta’nın girişimci altyapısının geliştirilmesi için neler yapılabilmesi gerektiğini masaya yatırmamız gerekiyor”diye konuştu.

Ardından konuşan Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın belediye olarak Isparta’da devam eden aynı zamanda yapmayı düşündükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Günaydın göreve geldikten bu yana yaklaşık 2 ay gibi kısa bir sürede her gün kendisine iş başvurusu yapmaya gelen binlerce insanla karşılaştığını belirterek, Isparta halkının işsizlikten ağladığını kaydetti. Günaydın, “ Her gün şahsen 1000-2000 insan iş başvurusu yapmaya geliyor. Gözyaşlarıyla karşı karşıya kalıyorum. Son derece üzülüyorum bu durumdan. Isparta’da istihdam yaratmamız gerekiyor. 81 ilin belediye başkanı istihdam yaratmayı asli görevi olarak kabul etmeli. Ben bütün imkanlarımı buraya addetmek istiyorum”dedi.

Isparta Milletvekili Haydar Kemal Kurt ise, konuşmasında bu tür bir toplantının ilk kez düzenlediğini belirterek, “Bu tür bir program ilk kez yapılıyor. Birikimlerimizi bu şekilde paylaşmak bizleri mutlu etmiştir. Hepimiz için faydalı olacağına inanıyorum. Değişik noktalardan değişik bakış açılarıyla konular ayrıntılı bir şekilde irdelenecek. Isparta’daki işsizlik sorunun farkındayız bu bağlamda gerekli desteği vermeye hazırız. Biz bu sorunun bitmesi için elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Isparta’nın harekete geçmesinde ve hayallerdeki Isparta’nın gerçekleştirilmesinde olması gereken tüm elementler elimizde mevcut. Bize bu kapsamda yol açacak olan üniversitelerdir. SDÜ’nün 50 bine yaklaşan öğrenci potansiyeli ile şehri almış götürüyor. Elimizdeki üniversiteyi değerlendirmek zorundayız.”dedi.

Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de, toplantıda 3 gün boyunca beyin fırtınası gerçekleştirileceğini vurgulayarak, Isparta’nın öncelikli sorunlarının belirlenip ona göre çözümler üretileceğinin altını çizdi.

Isparta’nın sorunları ve çözüm önerileri konulu toplantıda açılış konuşmaları kapsamında konuşan Vali Ali Haydar Öner, Türkiye’nin sayısız güzelliklere ve bilgi birikimine sahip bir ülke olduğunu dile getirerek, “Ülkemizin sorunlarını çözmek için öncelikle ilimizin sorunlarını çözmemiz gerekiyor. Yapılan hizmetleri yok saymıyoruz. Ama gün geçtikçe yetersizleşiyor. Yeni ihtiyaçları gündeme almamız, yeni işbirliği geliştirmemiz icap ediyor. Isparta’da çok nitelikli kuruluşlar var. Ama bunların takım çalışması yapması lazım. Yoksa hiçbir şey ifade etmez. Hep el ele vermeliyiz. Bu toplantının düzenlenmesine kısa bir süre önce karar verdik. Eksiklerimiz muhakkak var. Ama bunu en aza indirmeye çalıştık.  Isparta'nın tarım, sağlık ve eğitimde iyi durumda olmasına rağmen gelişen ihtiyaçlardan dolayı bazen yetersiz kalınmaktadır. Isparta'nın öncelikle kendisini geleceğe taşıyacak bir misyon ve vizyon biçmesi gerekmektedir. Hangi plan, program, yöntem ve stratejilerle Isparta'yı daha ileriye taşıyacağız. Bunu belirlememiz gerekiyor. Isparta'da birlik ve beraberlik içinde hasede, fesada fırsat vermeden sorunların çözüme kavuşturulacağını umut ediyorum. " diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından sağlık ve eğitim konularında olan oturumlara geçildi. 26 Mayıs 2009 günü, saat 14.00’te Oturum Başkanlığını İl Genel Meclis Üyesi Fevzi ÖZDEMİR’in yaptığı “Turizm” konulu açıkoturuma ise konuşmacı olarak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah KILIÇ, İl Genel Meclisi Gençlik Spor ve Turizm Komisyon Üyesi Nail Yaşar AKGÜL, Meteoroloji Bölge Müdürü Orhan YILDIZ, SDÜ Genel Sekreter V. Aziz BAYRAK, SDÜ Fen Edebiyat Fak. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hasan ÖZÇELİK, Ziraat Fak. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hasan BAYDAR, Orman Fak. Öğr. Üyesi Prof. Dr. İdris UĞURLU, TEMA Vakfı Isparta İl Temsilcisi Prof. Dr. Recep ÇETİN, Fen Edeb. Fak. Arkeoloji Böl. Bşk. Doç. Dr. Mehmet ÖZHANLI, İncident Diş Hastanesi Müdürü Doç. Dr. Ali Alp SAĞLAM, İktisadi ve İdari Bil. Fak. Öğr. Üye, Yrd. Doç. Dr. Ertan BECEREN, Orman Fak. Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR, Eğirdir Tur.ve Otel MYO Öğr. Görevlisi Çetin MEYDAN, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan YILMAZTÜRK, Eğirdir Kemik Hastanesi Baştabibi Op. Dr. İbrahim ETLİ, Antalya Rehberler Odası Başkanı Osman ÖZBULDU, Akkanat Holding Turizm Grubu Başkanı Bekir AKKAŞ, Büyük Isparta Oteli İşletme Müdürü Zafer ASLAN, Belmondo Isparta Seyahat Acentesi Müdürü Mehmet KAYA, ETUDOST Başkanı Durmuş UÇGUN katılmışlardır.

Toplantıda ilk olarak, Türkiye Turizm Stratejisi 2023’de Göller Bölgesi Turizm Gelişim Bölgesi ve Ekoturizm Bölgesi olarak tanımlanan bölgede yer alan Isparta’nın Davraz Kayak Merkezi, Eğirdir Gölü, Yalvaç Pisidia Antik Kenti ve St. Paul Kilisesi, Adada Antik Kenti, Sütçüler Adada Antik Kenti ve Yazılı Kanyon, Aksu Zindan Mağarası ve Yenişarbademli Pınargözü Mağarası, Şarkikaraağaç Kızıldağ Milli Parkı, Gölcük Tabiat Parkı’nın yanı sıra Isparta’nın dağları, gölleri, yaylaları, mağaraları, milli ve tabiat parkları, mesirelik yerleri, tarihi ve kültürel varlıkları, doğal güzellikleri alanında yapılması gereken hususlar görüşülmüştür. Türkiye’nin Gül Bahçesi Isparta’da sürdürebilir bir turizm ve turizmi 12 aya yaymak amacıyla ilin sahip olduğu turizm potansiyeli doğrultusunda Kış Turizmi, İnanç Turizmi, Eko Turizm, Kuş Gözlemciliği, Endemik Bitki Gözlemciliği, Foto Safari, Trekking, Oryantiring, Skuba, Absailing, Yayla Turizmi, Kamp-Karavan Turizmi, Av Turizmi, Göl Turizmi, Dağcılık, Yamaç Paraşütçülüğü, Mağara Turizmi, Rafting, Kültür Turizmi, Sağlık Turizmi gibi birçok turizm alanında gerekli planlama, yatırım, uygulama, markalaşma, tanıtım ve pazarlama konuları üzerinde durularak Isparta turizminin gelişmesi, turizm pastasından daha çok pay alması ve turistleri bölgeye çekmek için cazip ortamların yaratılması için düşünce ve önerilerde bulunulmuştur.

Isparta Turizminin geliştirilmesi için yapılan öneriler arasında Isparta Havalimanının çalıştırılması, 5 yıldızlı otellerin yapılması, çok büyük ve marka eğlence-alışveriş merkezlerinin, nitelikli ve geniş lokantaların, kongre ve fuar merkezlerinin, rekreasyon ve doğa parklarının, hediyelik ürün satış yerlerinin yapılması, Davraz Kayak Merkezinde 1650 metre ila 1950 metre arasında yüksek kapasiteli telesiyejin yapılması, 2635 metre zirveye çıkmak için telesiyejin yapılması, Davraz’da yeni özellikle futbol tesis alanlarının yapılması, Gölcük, Kovada ve Eğirdir Gölleri ile milli ve tabiat parklarının turizm amaçlı kullanımlarının sağlanması, özellikle bu yerlerin turizm amaçlı kullanımlarına engel olan Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında Yüksek Kurul İlke Kararlarının, Orman Kanunları ile Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğinin Koruma-Kullanma dengesi gözetilerek yeniden düzenlenmesi, kazı ve restorasyon çalışmalarının devam etmesi, İlde bulunan resmi ve özel Ağız-Diş ve Göz Hastanelerinin Sağlık Turizmi kapsamında kullanılması ve pazarlanması, Gül-Gülcülük ve Gülcülüğün Kozmetikte ve agro turizmde daha geliştirilmesi, ilin festival ve fuarlarla tanıtılması, Türkiye ve dünyada bilinirliğinin arttırılması gerektiği, halkın ve ilgili tüm kesimin, esnafın eğitilerek turizm bilincinin oluşturulması, nitelikle personel, alan kılavuzu ve rehber eksikliklerinin ve eğitimlerinin yapılması, Isparta’nın Antalya’ya yakınlığının avantaj hale getirilmesi, Isparta turizminin geliştirilmesi için yeni projelerin ortaya konulması gibi konularda sorun ve çözüm önerilerinde bulunulmuştur.