İSTENEN BELGELER
1. Başvuru Dilekçesi
Seyahat acentası işletme belgesi almak isteyen tüzel kişiler acenta unvanının uygun görüldüğünün Bakanlıkça bildirilmesinden itibaren otuz gün içinde bir dilekçe ve eki aşağıda belirtilen belgelerin aslı veya onaylı sureti ile TÜRSAB’a başvurur. Dilekçede talebin ne olduğu açıkça belirtilir ve başvuruda bulunan tüzel kişiliği temsile yetkili kişinin adı, soyadı, imzası, acenta ve şirket unvanı, belge numarası, telefon ve faks numaraları, açık adres bilgileri, başvuru tarihi ile tüzel kişiliğin kaşesine yer verilir.
2. Kuruluşa İlişkin Ticaret Sicili Gazetesi
Başvuru sahibi tüzel kişinin iştigal konusu olarak turizm veya seyahat acentalığı faaliyetinin de yer aldığı şirket ana sözleşmesinin yayımlatıldığı Ticaret Sicili Gazetesinin tarih ve sayısının belirtildiği beyanı.
3. Ticaret Sicil Tasdiknamesi
Temsile yetkili kişi veya kişilerin de belirtildiği en son duruma ilişkin Ticaret Sicil Tasdiknamesi istenir.
4. Acenta ünvanına ilişkin taahhütname.(Ek:1)
5. Başvuru sahibi Anonim Şirketlerde yönetim kurulu üyeleri ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerin, diğer şirketlerde ise tüm ortakların ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerin T.C Kimlik numarası ve adli sicil beyanı(EK:2)
6. Tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişilerin imza sirküleri aslı veya sureti.
7. Seyahat acentası personeline ait belge ile Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri kodu ve çalışan personelin T.C Kimlik numarasının yer aldığı beyan.(E:3)
Seyahat Acentası Personeli İçin Geçerli Belgeler:
a) Otelcilik ve turizm konusunda; meslek lisesi, önlisans veya lisans eğitimini tamamlamış olduğunu belgelemek,
b) Enformasyon memurluğu yabancı dil başarı belgesi sahibi olduğunu belgelemek,
c) Bakanlıkça verilmiş rehberlik kokartına sahip olduğunu belgelemek,
- Acenta sahipleri fiilen acentada çalışmaları durumunda yukarda belirtilen belgelerden birine sahip ise, acenta personeli sayılır.
- Enformasyon Memurluğu Yabancı Dil Belgesinin aslı, diğer belgelerin ise aslı veya onaylı sureti.
- C grubu seyahat acentasında enformasyon memurluğu belgesi yeterli olup, yabancı dil bilgisi aranmamaktadır.
8. 4734 sayılı Kanun'un 34 üncü maddesinde belirtilen değerler üzerinden TÜRSAB aracılığı ile Bakanlığımıza ibraz edilecek teminat. (acenta ve şirket ünvanının yer aldığı, kesin ve süresiz teminat mektubunun veya Kültür ve Turizm Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğüne teminatın yatırıldığına dair belgenin aslı)
Seyahat acentası gruplarına göre yatırılacak olan teminat miktarları aşağıda belirtilmiştir.
a) A grubu seyahat acentası için 7.000,00.-TL (yedibin Türk Lirası)
b) B grubu seyahat acentası için 6.000,00.-TL (altıbin Türk Lirası)
c) C grubu seyahat acentası için 5.000,00.-TL (beşbin Türk Lirası)
(Kurulacak her bir şube için, yukarıda belirtilen miktarların %25'i kadar teminat alınır)
. Seyahat acentası merkezi için aranan şartlar ve kuruluş esasları kurulacak olan her bir şube içinde geçerlidir.
. Başvuru için onaylı sureti istenilen belgenin aslı getirilmesi halinde belge suretinin aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra TÜRSAB Başkanlığı personeli tarafından isim, ünvan ve tarih belirtilerk tasdik edilir.
. Gerçeğe aykırı belge verenlerin veya beyanda bulunanların tespit edilmesi halinde bu kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri uygulanmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.
İŞLEM SÜRECİ
Seyahat acentası işletme belgesi talebine ilişkin olarak hazırlanan belgeler Bakanlığımıza iletilmek üzere TÜRSAB’a verilir. TÜRSAB, belge başvurusuna ilişkin dosyayı inceler ve bildirilen adreste seyahat acentası işyerinin Seyahat Acentaları Yönetmeliği’nin 17 nci maddesinde belirtilen nitelikleri haiz olup olmadığı, personele ilişkin kayıtların tutulup tutulmadığı hususlarında denetleme ve değerlendirme yapar. TÜRSAB, başvuru sonucuna ilişkin görüşünü Bakanlığa ve başvuru sahibine yazılı olarak bildirir. Uygun görülmeyen başvurunun gerekçesi belirtilir. Uygun görülen, işletme belgesi başvurusuna ilişkin dosya TÜRSAB tarafından Bakanlığa intikal ettirilir. Bakanlığa intikal eden belge başvurusuna ilişkin dosya Bakanlıkça incelenir. Bakanlıkça yapılan inceleme, değerlendirme ve gerekli görüldüğü takdirde bildirilen adreste yapılan denetim sonucunda eksikliğin bulunması durumunda, eksikliğin tamamlanması TÜRSAB’a bildirilir. Talebin uygun görülmesi halinde, belge düzenlenmesi için Makam Onayı hazırlanır. Makam Onayından sonra, talebe ilişkin seyahat acentası işletme belgesi düzenlenir. Düzenlenen seyahat acentası işletme belgesi, başvuru sahibine teslim edilmek üzere ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne gönderilir ve durum TÜRSAB’a bildirilir. Belge harçlarının Bakanlığımızca belirlenen hesaplara yatırıldığına ilişkin belgelerin ibraz edilmesinden sonra, belge İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden alınır.
BAŞVURUNUN İŞLEMDEN KALDIRILMASI
Bakanlık tarafından acenta unvanının uygun görüldüğünün bildirilmesinden itibaren otuz gün içinde TÜRSAB’a müracaat edilmemesi veya TÜRSAB’a yapılan başvurudan sonra TÜRSAB tarafından bildirilen eksik belge veya işlemlerin bildirim tarihinden itibaren otuz gün içinde tamamlanmaması veya gerçeğe aykırı belge verilmesi ya da beyanda bulunulması durumunda başvuru işlemden kaldırılır.
BAŞVURU SIRASINDA ÜYELİK İPTALİ
TÜRSAB tarafından uygun görülerek Bakanlığa bildirilen seyahat acentasının başvurusunun, Bakanlık tarafından uygun görülmemesi nedeniyle işletme belgesi alamayanların üyelikleri iptal edilerek, üye kayıt ücreti, TÜRSAB tarafından kendilerine iade edilir.
KURULUŞ VE İŞLETME BELGESİ
Seyahat acentası sıfatı, TÜRSAB’a üye olmak ve Bakanlıkça verilecek işletme belgesi almak suretiyle kazanılır. Seyahat acentası, Bakanlıktan işletme belgesi aldıktan sonra acentacılık faaliyetine başlar.