ISPARTA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Turizm Amaçlı Sportif Faaliyetler

a) Dağ Turizmi: Yörenin dağlık bir yapıya sahip olması diğer turizm çeşitleri kadar dağ turizminin de tercih edilmesine neden olmaktadır. Yörede dağcılık sporuna gönül verenlerin değişik rota ve parkurlar kullanarak zirve yapabilecekleri Davraz, Barla, Dedegöl, Akdağ, Sarpdağı, Bozburun ve Eğirdir Sivrisi dağları bulunmaktadır.

Isparta bölgesinde dağ ve doğa sporları konusunda faaliyet gösteren ETUDOSD Derneği bölge hakkında bilgi alınabilen bir sivil toplum örgütüdür.

-Davraz Dağı: Dağcılık sporu için mükemmel parkurlara sahip olan 2.635 m rakımlı Davraz Dağı hem yaz hem de kış tırmanışları için idealdir. İki rotadan tırmanılabilen zirvenin gerek amatör ve gerekse profesyonel dağcılara hitap edecek tırmanış parkurları vardır. Kamplı ve günübirlik tırmanışla zirve yapılabilen Davraz Dağı’nın zirvesinden, gerek Isparta gerekse Eğridir Gölü’nün doyumsuz manzarasını seyretmek mümkündür.

-Barla Dağı: Eğridir’in batısında 2.798 m rakıma sahip Barla Dağı, Eğridir Gölü’ne hakim görüntüsü ile zirve yapanlara harika manzaralar sunmaktadır. Ayrıca Barla Dağı, kış tırmanışlarında kuzey yamacından tırmanmak isteyen dağcılara zevkli tırmanma imkânları vermektedir.

-Dedegül Dağı: Isparta yöresinin en yüksek dağı olan Dedegöl Dağı 2.998 m rakımlı zirvesi ile dağcılık sporuna gönül verenlerin yoğun ilgisini çekmektedir. Genelde yaz tırmanışları için tercih edilen Dedegöl Dağı’nın zor olduğu kadar zevkli tırmanma parkurları, yerli ve yabancı dağcılar tarafından tercih edilmektedir. Kış aylarında dağın eteklerine kadar inen kar yağışı sebebiyle kış tırmanışlarını sevenler için oldukça güzel parkurlar bulmaktadır.

-Akdağ: Yaz ve kış tırmanışlarına elverişli parkurlara sahip olan Akdağ, Isparta il merkezinin güneyinde, 2.420 m yüksekliktedir.

-Sarp Dağ: Sütçüler bölgesinde 2.548 m yükseklikte olup, iki zirveye sahiptir. Çeşitli tırmanma rotalarının bulunduğu dağın, sarp kayalıkları ve özel yapısı dağcılık sporunu sevenlere değişik imkanlar sunmaktadır.

-Bozburun Dağı: Davraz Dağı’nın bir kolu olarak da bilinen dağ, Eğirdir ilçesinin güneyinde 2.109 m yüksekliktedir. Doğa yürüyüşlerine uygun parkurları ve manzarasıyla ilgi çekmektedir.

-Eğridir Sivrisi: Eğirdir ilçe merkezini ikiye bölen, 1.749 m rakımlı, yüksek tepelerinde çeşitli uygarlıklara yer vermiş, üzerinde Prostanna Antik Kenti’ni barındırmış ve panoramik görüntüsüyle tırmananları büyüleyen, sivri kayalıklardan oluşan bir tepedir.

b) Yamaç Paraşütçülüğü: Isparta’da Single ve Tandem uçuşları şeklinde yamaç paraşütçülüğünün yapıldığı elverişli alanlar bulunmaktadır. Bu maksatla çevre illerden Isparta’nın değişik yerlerine gelen hava sporcuları her geçen gün artmaktadır.

Yamaç paraşütçülüğü Eğirdir ilçesinde Karatepe Mevkii’nde 550-650 m kuzey ve 350 m güney, Akpınar köyü 250 m kuzeydoğu, Eğirdir Sivrisi 1.700 m kuzeydoğu ve Davraz Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi 1.800 m doğu pistlerinden yapılmaktadır. Uçuş pist alanlarına araçla ulaşım imkânları mevcut olup, Single ve Tandem uçuşları yapılmaktadır. Kalkış ve iniş alanları şöyledir:

Tandem uçuşları;
Davraz Dağı Kayak Evi doğu yakası        - Kul Ovası
Eğirdir Karatepe                                     - Altınkum Plaj Alanı
Eğirdir Karatepe                                     - Bedre Plaj Alanı
Eğirdir Sivrisi                                          - Canada açıkları
Akpınar Köyü

alanlarına yapılmaktadır.

Isparta’da havacılık sporunun gelişmesi için Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde bir Havacılık Kulübü kurulmuştur. Kulüp çalışmaları içerisinde eğitim amaçlı kurslar verilmektedir. SDÜ Havacılık Kulübünce uçuş yapılan bölgeler ve özellikleri şunlardır:

-Senirce: Isparta-Afyon karayolu üzerinde şehir merkezine 15 km uzaklıkta, Senirce Köyü sınırları içerisinde bulunan tepenin yüksekliği 120 m’dir. Kuzey, güney ve doğu yönlerine açık olan tepe başlangıç uçuşları için kullanılmaktadır.

-Bayat: Isparta-Atabey karayolu üzerinde şehir merkezine 18 km uzaklıkta, Bayat Köyü sınırları içerisinde bulunan tepenin yüksekliği 90 m’dir. Doğu, batı ve güney yönlerine açık olan tepe başlangıç ve soaring (yelken) uçuşları için kullanılmaktadır.

-Eğirdir:

- 250 m: Eğirdir sınırları içerisinde Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi arkasında, Akpınar Köyü sınırları içerisinde bulunan tepe kuzey rüzgârına açık bir tepedir. Tepenin asfalt yolu mevcuttur. Yelken ve termik uçuşları için ideal bir tepedir. İniş alanı dar olduğu için yalnızca tecrübeli pilotların uçabileceği bir tepedir.

- 350 m: Eğirdir-Isparta karayolu üzerinde Eğirdir merkezinden 10 km uzaklıkta bulunan tepeye oldukça bakımlı toprak yolla çıkılır. Tepe güney rüzgârına açıktır.

- 550 m: Aynı tepe üzerinde kuzey rüzgârına açık olan pist Eğirdir Kaymakamlığı tarafından tandem uçuşları için özel olarak açılmıştır. İnişler Altınkum Plajı’na yapılmaktadır.

- 650 m: Aynı tepe üzerinde kuzey rüzgârına açık bir pist mevcut olup, kalkış ve iniş pistleri oldukça geniştir. Öğrencilerin ilk yüksek uçuşları için oldukça ideal bir pisttir.

-Sakal Tepesi: Isparta sınırları içerisinde Kayı Köyü’nde bulunan tepenin irtifası 675 m’dir ve bir yolu mevcuttur. Tepe doğu, güney ve batı yönlerine açıktır.

-Kızıldağ: Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesi sınırları içerisinde bulunan tepenin irtifası 750 m’dir. Güney ve kuzey rüzgarlarına açık bir tepedir. Şehir merkezine 130 km’dir.

-Davraz: Isparta sınırları içerisinde bulunan dağın irtifası 1600 m’dir. 600 m’ye kadar yol vardır.

c) Kış Turizmi: Davraz Dağı-Karlıyayla Kış Sporları Turizm Merkezi, dağcılık sporuna gönül verenlerin yeni gözde mekânıdır. Doğal dokunun yumuşaklığı ve mükemmel kar kalitesi ile amatör kayakçılara tehlikesiz rotalar, profesyonel kayakçılara ise gönüllerince kayabilecekleri 6-8 km’ye ulaşan benzersiz parkurlar sunmaktadır. Kayak merkezinde bulunan saatte 1000 kişiyi taşıyabilen 1.200 m ve saatte 800 kişiyi taşıyabilen 936 m uzunluğunda 2 adet telesiyej, ayrıca saatte 800 kişiyi taşıyabilen 624 m uzunluğunda bir adet teleski (T-Bar) ile 300’er m uzunluğunda 2 adet babylift ile Eğirdir Gölü’nün doyumsuz manzarasını izlemek mümkündür. Kayak pistlerinin rakımı, mevcut mekanik tesislerle ulaşılabilen 1650 m ve 2150 m arasında değişir. 8 dakikada ulaşılan dağ evi kafeteryasında dinlendikten sonra, Kuzey Disiplini, Alp Diplisini, Tur Kayağı, Snowboard, Dağcılık, Botanik Gözlemciliği ya da Trekking aktivitelerini yapma imkânı bulunmaktadır. Kayak Merkezindeki Mavi renkli pistler yeni, başlayan kayakçılar için, Kırmızı renkli pistler orta düzeyli kayakçılar için, Siyah renkli pistler ise usta kayakçılar için uygun olan pistleri göstermektedir. Aralık ayında başlayıp nisan ayının sonuna kadar devam eden kayak sezonunda, kar kalınlığı ortalama 50 ila 250 cm arasında değişmektedir.

Davraz Dağı-Karlıyayla Kış Sporları Turizm Merkezi, Isparta il merkezine 26 km, Süleyman Demirel Havalimanı’na 50 km, Antalya il merkezine ise 154 km uzaklıkta olup, ulaşım problemi olmayan bir turizm yeridir. Gerek günübirlik turlar, gerekse uzun süreli tatilciler için konaklama tesisleri bulunmaktadır. Kayak Merkezinde 3 adet dağ kafeteryası; 4 yıldızlı ve 280 yatak kapasiteli ve 84 yatak kapasiteli, ayrıca 60 yatak kapasiteli oberj olmak üzere 3 adet otel tesisi vardır. Kayak Merkezine 8 km uzaklıkta ve Davraz’ın giriş kapısı olan Çobanisa Köyü’nde de, doğaya uygun 24 yatak kapasiteli 1 adet pansiyon yer almakta ayrıca Eğirdir ve Isparta’da bulunan otellerden de faydalanılmaktadır.

d) Mağara Turizmi: Orta Toroslar’ın batısında yer alan Isparta Bölgesi, mağara oluşumu bakımından ülkemizin en yoğun illeri arasında yer alır. Bu bölge jeolojik zamanlarda geçirmiş olduğu yer hareketleri sonucunda kıvrımlı ve kırıklı bir yapı kazanmıştır. Isparta yöresinde, geniş bir alanda yüzeyleyen mezozoik yaşlı kireç taşları mağara gelişimine en uygun birimleri oluşturmaktadır.

MTA Genel Müdürlüğü, Isparta il sınırları içinde 28 adet mağaranın etüdünü yapmıştır. Bunların içerisinde; Zindan Mağarası’nın mimari projesi çizilerek turizme açılmıştır. Ayrıca, 3 adet mağaranın da mimari projesi tamamlanmış olup, turizme açılması planlanmaktadır.

e) Su Sporları Turizmi: Eğirdir Gölü, günün değişik zamanlarında farklı renklerin güzelliğini yaşatan, gün batımında seyrine doyum olmayan, berrak suyu ve temiz plajları ile doğa harikası bir göldür. Yüzme, yelken, sörf ve kürek gibi spor branşlarının yanı sıra balık avcılığı da yapılabilmektedir.

Eğirdir Gölü’nde, paraşüt, jettaki, su bisikleti, su kayağı, banana v.s. faaliyetler Kaleönü Liman Mevkii, Yeşilada çevresi, Can Ada önü, kale arkası, Derya Restaurant önü, Dolmabahçe Park önü, Yazla Plaj Mevkii, Altınkum Plaj-Kamping Mevkii ve Bedre Özel İdare Turistik Tesisleri plaj-kamping mevkii alanlarında plaj emniyet dubaları dışında yapılabilir.

Eğridir ilçesinin 29 km güneyinde bulunan Kovada Gölü Milli Parkı’nda amatör balık avcılığı, su sporları, kuş gözlemciliği, dağcılık, trekking ve kamp yapma imkanları bulunmaktadır.