ISPARTA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Sütçüler Kekik Yağı

Tescil No : 1536

Coğrafi İşaretin Adı : Sütçüler Kekik Yağı

Coğrafi İşaretin Türü : Menşe adı

Kullanım Biçimi : Sütçüler Kekik Yağı ibaresi ve menşe adı amblemi, ürünün ambalajının üzerinde yer alır. Ürünün ambalajının üzerinde kullanılamadığında, Sütçüler Kekik Yağı ibaresi ve menşe adı amblemi işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Sütçüler Kekik Yağı; Origanum cinsine giren Latince tür adı Origanum minutiflorum olan ve endemik bir tür olan Sütçüler Kekiği bitkilerinin toprak üstü kısımları kullanılarak üretilir.

Sütçüler Kekik Yağı; sadece Isparta ve Antalya illerinde yetiştirilen Sütçüler Kekiğinin, hasat edilip tekniğine uygun olarak kurutulmasından sonra damıtılmasıyla elde edilen aromatik bir yağdır.

Sütçüler Kekik Yağı üretiminde kullanılan Sütçüler Kekiği; ülkemizde nadir olarak bulunan, uçucu yağ içeriği, çeşitliliği ve kalitesi yüksek, tıbbi ve aromatik bir bitkidir. Bu şekilde Sütçüler Kekiği işlenerek katma değerinin en yüksek olduğu yağ içeriği ile Sütçüler Kekik Yağı olarak ticarete konu edilir.

Isparta ve Antalya illerinin iklim ve toprak özellikleri; Sütçüler Kekiğinin verimi ve özellikle karvakrol olmak üzere uçucu yağ oranının yüksek olmasını sağlar. Sütçüler Kekiğinin yetişmesinde genellikle kurak/suyun çok az olduğu şartlarda verim düşük, yağ oranı yüksek olurken suyun kolay bulunabildiği yetişme şartlarında, yağ oranı düşük, ürün verimi ise yüksektir. Bu hususta yetişme imkânı olarak Isparta ve Antalya illerinde yüksek yağ verimi ve kalitesine ulaşır. Sütçüler Kekiği için uygun iklim ve yetişme koşullarında uçucu yağ verimi %5’e kadar çıkabilir. En iyi verim ve uçucu yağ kalitesi ve çeşitliliği; Sütçüler Kekiğinde koku moleküllerinin sentezlendiği yerler olan özellikle yaprak ve çiçeklerde bulunan salgı tüylerinden sağlanır.

Sütçüler Kekik Yağı elde edilmesinde uçucu yağ verim ve kalitesi hasat zamanına göre değişir. Uçucu yağ miktarı bitkinin; tomurcuklanma evresinin sonunda orta seviyede, çiçeklenme başında en yüksek seviyede olmak üzere ve bundan sonraki gelişim dönemlerinde azalarak olgunlaşma döneminde ise daha da azalma eğilimi gösterir. Bu yüzden kekiğin hasat zamanı, ürün kalitesini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Sütçüler Kekiğinde; yüksek uçucu yağ oranı elde etmek için tavsiye edilen hasat zamanı, kekik plantasyonunun %50-80’lik bölümünün çiçeklendiği zaman aralığıdır. Uçucu yağ verimi ve kalitesi yüksek Sütçüler Kekik Yağı üretmek için bu zaman aralığına dikkat edilmesi ve hasatta bu zaman aralığının kullanılması önem arz eder.

Buhar distilasyon yöntemi ile uygun hasat zamanında toplanan ortalama 100 kg Sütçüler Kekiğinden damıtma/distilasyon işlemleri ile en az 1 litre Sütçüler Kekik Yağı elde edilir. Sütçüler Kekik Yağındaki uçucu yağın en az %50’sini antioksidan aktiviteye sahip fenolik bir bileşik olan karvakrol uçucu yağı oluşturur. Bu sayede Sütçüler Kekik Yağı; karakteristik olarak aromatik, otsu, hafif çiçeksi, keskin koku ve kısmen acı bir tada sahiptir. Ayrıca Sütçüler Kekik Yağı; açık sarıdan turuncuya kadar renk ve renk tonlarında renge sahip olur.

Sütçüler Kekik Yağına özgü aromatik keskin kekik kokusu ve tat özelliğini kazanması yapısındaki bu uçucu yağ bileşenleri sayesinde gerçekleşir. Bu hususta; Sütçüler Kekik Yağında, yüksek uçucu yağ oranı ve içeriği, ürünün fiyatını belirleyen, yüksek ticari değere sahip olmasını sağlayan en önemli parametredir. Sütçüler Kekik Yağı genel itibariyle; gıda, eczacılık, tıp, kozmetik ve parfümeri sektörlerinde kullanım olanağına sahiptir.

Uygun hasat ve yetişme şartlarında, tekniğine uygun elde edilen Sütçüler Kekik Yağında başlıca bulunabilecek karakteristik uçucu yağ bileşenlerine aşağıda yer verilmiştir: Ayrıntı bilgi içintıklayınız...