Kültür ve Turizm Bakanlığı, ilkokul düzeyindeki çocuklar üzerinde kültür varlığı kaçakçılığının önlenmesine yönelik bilinç oluşturuyor. Geçmişten geleceğe mirası kültür varlıklarımızı koruyacak olan günümüzün minik okurları arkeolojiyle tanıştırıyor..
Hani o çok sevdiğin dinozorlar var ya onların varlığını kanıtlayan ve fosillerini inceleyen, İnsanların var olduğu tarihten de öncelerine dayanan zamanlardan kalma eşyaları ya da kemik kalıntılarını yaptığı çeşitli kazılarla bulan ve onlar hakkında bilgi toplayan kişilere arkeolog denilirmiş.
Bir arkeolog neler yapar?
- Kazı yapılacak bölgeyi araştırır, ekip oluşturur ve onları yönetir, kazı malzemelerini belirler ve temin edilmesini sağlar, bulunan kalıntıları temizler ve kayıt altına alır, temizlenen kalıntıları laboratuvara yollar ve gerekli testlerin yapılmasını sağlar, yapılan çalışmalar sonucunda raporlar hazırlamış.
'Biri Arkeolog mu dedi?' adlı resimli hikâye kitabını hazırlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, arkeolojiye meraklı bir kız çocuğunun yaşadığı maceraları minik okurlara anlatıyor. Kültür varlıkları, kazı, keyifli sohbetler, kültür varlığı kaçakçıları, jandarma, müze bu heyecanlı öykünün parçalarını oluşturuyor.
Tarihî mirasımızın korunması, tahribatının ve kaçakçılığının önlenmesi için farkındalığı artıracak çeşitli projelere imza atan Bakanlığımız, hazırladığı hikâye kitabını tüm çocuklara ulaştırmayı hedefliyor.
Kültürel mirasımızın korunmasına ilişkin tohumları 'Ağaç Yaşken Eğilir' atasözünden hareketle küçük yaşlarda gönüllere serpmesi hedeflenen kitaba, e-kitap formatında Bakanlığımıza ait e-kitap
'Biri Arkeolog mu dedi?' PDF için tıklayınız