Tescil No : 899
Coğrafi İşaretin Adı : Isparta Gül Suyu
Coğrafi İşaretin Türü : Menşe adı
Kullanım Biçimi : Isparta Gül Suyu ibareli aşağıda verilen logo ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Isparta Gül Suyu ibareli logo ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur. Isparta Gül Suyu ibareli logo, hologram etiket şeklinde uygulanır.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Isparta Gül Suyu; coğrafi işaret olarak 83 sayı ile tescilli Isparta Gülünün petal yapraklarının distilasyonu ile üretilen renksiz, berrak veya çok hafif bulanık, içinde tortu ve yabancı madde bulunmayan, hafif gül kokulu ve karakteristik acımsı lezzete sahip üründür. Isparta Gül Suyu içeriğinde renk verici madde bulunmaz. pH düzeyi 5,5-7,0 aralığında, asitlik sayısı en fazla 0,4, yoğunluğu 20ºC’de 0,995-0,999’tir.
Isparta Gül Suyu üretiminde kullanılan tür kültürü yapılan ve Isparta Gülü olarak bilinen Rosa damascena Mill.’dir. Gül bitkisi hafif kumlu, tınlı, milli, derin ve süzek, organik maddesi bol olan toprakları daha iyi yetişir. Isparta Gülü coğrafi sınırı havadar, bol ışıklı arazileri kapsar ve ilkbahar aylarında kurak, don ve kırağı gibi olayları olmayan, çiçeklenme zamanında ise çiğ düşen iklime sahiptir. Özellikle çiğ düşmesi gülde yağ verimini ve randımanını artırır. Coğrafi sınırın bu iklim ve toprak özellikleri, Isparta Gülünün uçucu yağ verimini ve kalitesini olumlu yönde etkiler. Isparta Gülünün çiçekleri hasat edildikten hemen sonra damıtılmalıdır. Aksi takdirde önemli bir şekilde uçucu yağ verimi ve kalitesinde kayıplar meydana gelir. Bu nedenle Isparta Gül Suyunun Isparta Gülü tarlalarına yakın alanlarda kurulan fabrikalarda üretilmesinin ürünün kalitesine yüksek oranda etkisi bulunur.
Isparta Gülünde koku moleküllerinin sentezlendiği yerler çiçeğin petal yapraklarındaki epidermis hücreleridir. 5-10 Mayıs ve 1 Temmuz arasındaki çiçeklenme sezonu boyunca her sabah erken saatlerde (05:00-10:00) toplanan Isparta Gülü çiçeklerinin distile edilmesi sonucu Isparta Gülyağı ayrıldıktan sonra kalan aromatik su, Isparta Gül Suyudur.
Isparta Gül Suyunun uçucu yağ oranı en az %0,05’tir. Su distilasyon yöntemi ile toplama zamanına ve fabrikada bekleme süresine göre 3-4 ton taze çiçek damıtıldıktan sonra yaklaşık 2 ton Isparta Gül Suyu üretilir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız...