ISPARTA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

53. Kütüphane Haftası kutlandı...

Neden Kütüphaneye Gitmeliyiz?

Kütüphaneye gitmek için nedenlerden bahsetmeden önce kütüphanelerde yapabileceklerinizi öğrenmenin doğru olduğunu düşünmeliyiz... Kütüphaneleri ziyaret etmek için size sunulan bu hizmetlerin farkında olmalısınız. En azından kapıdan içeri girdiğinizde sizi nelerin beklediğini ve neler yapabileceğinizi iyi bilmelisiniz.

  • Ödünç Alma Hizmeti: Halk kütüphanelerinin tamamı bu hizmeti sunar. Ödünç alma hizmeti, kütüphane koleksiyonunda yer alan kaynakları kullanabilmenizi sağlayan hizmetin genel adıdır. Kütüphaneye gittiğiniz zaman talep ettiğiniz kitabı alıp okumak için ödünç alma hizmetinden faydalanmanız gerekir. Ödünç alma hizmetinden yararlanmak için kütüphaneye üye olmanız yeterlidir.
  • Araştırma Noktası: Bir araştırmacı yada üniversite öğrenciyseniz araştırma yapmak için günün birinde mutlaka yolunuz kütüphaneye düşecektir. İnternet ortamında yer alan bilgilerin size yeteceğini düşünmemelisiniz. Ciddi çalışmalar yapacağınız zaman mutlaka daha fazlasına ulaşmak için çaba gösterirsiniz. Bu anlamda  kütüphaneler ilk uğrak noktanız olacaktır. Koleksiyonu geniş bir  kütüphaneye giderek yaptığınız araştırmaları daha iyi ve güçlü hale dönüştürme fırsatını elde edebilirsiniz.
  • Ücretsiz İnternet: Kütüphaneler artık ücretsiz bir biçimde internete bağlanmanızı sağlamaktadır. Eğer araştırmalarınızı hem kütüphane koleksiyonundan hem de internetten sürdürmek istiyorsanız taşınabilir bilgisayarınız ve kütüphane bilgi erişim bölümünden gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ders Çalışma Alanı: Evde ders çalışamıyorsunuz çünkü kardeşiniz sizi rahat bırakmıyor. Okulda ders çalışamıyorsunuz çünkü arkadaşlarınız sizi rahat bırakmıyor. Bunlar sizin için geçerli mi? Kütüphanelere hoş geldiniz! Kütüphaneler sessiz ortamlardır ve burada gönül rahatlığıyla ders çalışabilirsiniz.
  • Bunlar hemen hemen tüm kütüphanelerde bulabileceğiniz imkanlardır. Bu imkanlar sizin için değerliyse kütüphaneye gitmek için geçerli nedenlere sahipsiniz demektir. Daha fazlasına ihtiyacınız olduğunu düşünüyor musunuz? Öyleyse lütfen okumaya devam edin.

- Kitaplar, Kitaplar ve Kitaplar

Bir kütüphanenin değerini belirleyen en önemli unsurların başında kütüphanenin sahip olduğu koleksiyon gelir. Bir kütüphanenin koleksiyonu ne kadar geniş ve iyiyse o kütüphane bir o kadar değerli olur. Kütüphanenin geniş olması biz kullanıcılar açısından önemlidir çünkü aradığımız kitabı daha kolay bulabiliriz.

Kütüphaneler koleksiyonlarını güncel tutmaya özen göstermektedir. Koleksiyonlarına kullanıcıların istediği kitaplar kazandırılmaktadır. Bu kullanıcı için bir avantajdır çünkü aranılan kitabı kütüphanede bulabilirsiniz.

- Kültürel Etkinlikler ve Sosyal Faaliyetler

Kütüphaneler okuyucularını memnun edecek etkinlikler gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Söyleşiler, konferanslar ve sempozyumlar bu tür etkinliklerdir. Etkinlik anlamında hareketli olan bir kütüphanenin okuyucusuna değer verdiğini hemen anlayabilirsiniz. Bu etkinlikler keyfi gerçekleştirilmez. Her birisi düşünülmüş ve kütüphane kullanıcısının ilgisini çekebilecek türden etkinliklerdir. Toplumsal katılım kütüphanelerin sunduğu ve insanın hayatı boyunca sahip olabileceği en önemli niteliklerin başında gelmektedir. Kütüphaneler faaliyet gösterdikleri çevrenin ortak buluşma noktası gibidir. Eğer gerçek anlamda hizmet verme anlayışını başarıyla yerine getirebiliyorsa her kütüphanenin kendiliğinden oluşmuş bir

topluluğu olacaktır. Kütüphaneler bize hizmet verirler, bizi bir araya getirirler ve sosyal faaliyetlerde bulunmamızı sağlayarak topluma faydalı bireyler olmamızı sağlarlar.

Tahmin edebileceğiniz gibi geçmişten günümüze kadar ulaşmış her kütüphanenin koleksiyonunda bulunduğu semt, ilçe veya il hakkında özel bilgiler içeren eserler yer almaktadır. Bu eserler toplumsal bilinçlenme açısından önemli role sahiptirler. Çünkü her insan yaşadığı çevrenin geçmişini öğrenmeye meraklıdır. Bölgesel bir yaklaşımla, herhangi bir konumda kurulmuş olan kütüphanenin bulunduğu çevreyle ilgili özel ve nitelikli bilgiler içerenleri koleksiyonunda bulundurması gerektiğini söyleyebilirim. Hatta kütüphanelerin insanlarda yer alan bu merakı fırsata çevirerek bilgilendirici ve eğitici etkinlikler gerçekleştirmesi gerekir. Bunu başarabilen kütüphane en iyi hizmet veren kütüphaneler arasında daima kendine yer bulabilecektir.

- Kütüphaneler Arası İşbirliği

Kütüphaneler arası işbirliğinin önemi büyüktür. Bir araştırma yapmak istiyorsunuz ama aradığınız bilgi kaynağı size kilometrelerce uzakta bir kütüphanede mi yer alıyor? Bunun için yaşadığınız yerin halk kütüphanesine gidip istediğiniz materyalin ilgili kütüphaneden getirtilmesini talep edebilirsiniz.

- Ücretsiz Kullanım İmkanı

Kütüphaneleri kullanmak ücretsizdir.

- Çevrimiçi Katalog Taraması

Kütüphaneler, kullanıcılara çevrimiçi ortamda katalog taraması yapma imkanı sunarak aradıkları kitapların koleksiyonlarında yer alıp almadıklarını gözden geçirmelerini sağlarlar.

- Okuma Alışkanlığının Geliştirilmesi

Okuma alışkanlığı hayat boyunca sahip olup olabileceğiniz en iyi alışkanlıkların başında gelmektedir. Okuma eylemi beynin sürekli olarak çalışmasını sağlamakta ve onu olumlu yönde desteklemektedir. Okuma alışkanlığının daha farklı faydaları da bulunmaktadır. Okuma alışkanlığı küçük yaşlardan itibaren bir insanın mutlaka sahip olması gereken alışkanlığıdır. Okumak her anlamda insana değer katar. Farklı dünyalara açılmak, farklı dünyaları öğrenmek ve kelime bilgimizi geliştirmek için önemli bir alışkanlıktır. Kütüphaneleri düzenli olarak ziyaret ettiğiniz zaman bu alışkanlığınızın daha farklı faydaları da bulunmaktadır.

- Kütüphaneler ve Sorumluluk Bilinci

Kütüphaneye gitmek insanın sorumluluk bilincinin gelişmesini sağlar. Bir kitabı ödünç aldığınızda ilgili kitabı zamanında teslim edebilmek için çaba gösterirsiniz. Burada ortaya koyacağınız çaba sorumluluk bilincinizin biraz daha gelişmesini sağlayacaktır.

Bunun yanında, kütüphanelere gitmek, kütüphanelerin önemini anlamak konusunda size yardımcı olacaktır. Kütüphaneler kültürel mirasımız açısından önemli noktalardır. Kütüphanelerin varlığı bir anlamda bizim ulusal kimliğimizi yansıtır. Kütüphanesiz olan bir toplumun gelişebilmesi mümkün değildir. Haliyle kütüphanesiz bir toplumda bireylerin de gelişebilmesi pek mümkün değildir.

- Kütüphaneye Gitmek ve Tasarruf Etmek

Kütüphaneye gitmek aslında önemli bir tasarruf aracıdır. Sağlıklı bir okuyucu olduğunuzu düşünüyorsanız bu gerçeğe inanmalısınız. Kütüphanelere gittiğiniz zaman incelemek ve okumak istediğiniz bilgi kaynaklarına ücret ödemek zorunda değilsiniz.

Ekonomik şartlar bizi zorlar. Fakat para ile insanın mücadelesinde kitap okuma konusunda bize en büyük destek kütüphanelerden gelir. Halk kütüphaneleri ve çocuk kütüphaneleri

bugün birçok insanı kitaplarla buluşturan özel yerlerdir. Kütüphanelerden faydalanarak herhangi bir ücret ödemeden kitap okuyabilirsiniz. Eğer kitaplar aylık ödemelerinizin ciddi bir kısmını oluşturuyorsa ve bu konuda tasarruf etmek istiyorsanız kütüphanelere mutlaka uğramalısınız. Kütüphaneye gitmek için kendinize geçerli bir neden arıyorsanız fazla derin düşüncelere kapılmanıza gerek yok. Kitaplardan ücretsiz bir biçimde faydalanmak sizin için gayet makul bir neden olmalı.

- İnternet ve Kütüphaneler

 İnternet ve kütüphaneler son zamanlarda oldukça sık karşılaştırılan iki farklı olgudur. Amacınız doğru bilgiyi bulmak ise bu karşılaştırmanın galibi tahmin edebileceğiniz gibi. kütüphanelerdir.

İnternet birçok faydalı bilgiye sahiptir fakat aradığınız her bilgi bu ortamda yer almayabilir. Geçmişten bugüne birçok çalışma yapılmış ve bu çalışmalar kitaplar haline dönüştürülerek yayınlanmıştır. İnternet çok daha genç bir oluşumdur. Kendinden önce var olan bilgileri tam anlamıyla taşıdığı söylenemez.

Yaşam boyu öğrenmeyi gerekli kılan en önemli durumların başında kişinin yaşamı boyunca karşılaştığı olaylara uyum sağlama gerekliliğidir. Biz bunu yaparken bilgi birikimlerimizden yararlanırız veya uyum sağlama konusunda yeni bir şeyler öğrenmeye çalışırız. İşte bu noktada kütüphanelerin yaşam boyu öğrenme açısından gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Kütüphaneye giderek sürekli okuyan bir birey dünyada ve çevresinde neler olup bittiğini daha kolay idrak eder. Bununla birlikte yeni şeyler öğrenmeye çok daha heveslidir. Öğrendiklerini uygulama ve pratiğe dönüştürme konusunda daha tecrübelidir. İyi bir okuyucunun yaşam boyu öğrenme süreci çok daha sağlıklı ilerler. Kütüphaneler bu sürecin verimli olmasını sağlamak amacıyla başvurulacak noktalardır. Çünkü kütüphaneler daima öğrenilebilecek yeni bilgilerin biriktirildiği noktalardır.

Kütüphaneler toplumların ortak mirasıdır. Kütüphaneler ayakta tutulmalıdır. Kütüphaneler çağa ayak uydurmalıdır. Kütüphaneler her zaman desteklenmelidir. Çünkü kültürel gelişimin sağlanabilmesi için bunlar “altın kural” niteliğindedir.

  • davetiye.1.jpg
  • davetiye.3.jpg
  • davetiye.4.jpg
  • davetiye2.jpg