"Türkiye'nin Gül Bahçesi" olarak tanınan ve binlerce yıllık tarihe sahip olan Isparta; kültürüyle, ekonomisiyle, turistik ve doğal güzellikleriyle ülkemizin, Göller Bölgesinin en gözde illerinden biridir.
Tarihin her dönemindeki uygarlıklardan izler taşıyan Isparta, İlk Çağ ve Helenistik Dönemde inşa edilen antik kentleriyle dikkat çeker. Helenistik Dönemde kurulan antik şehirlerden en önemlisi ise Yalvaç ilçesinde bulunan Pisidia Antiokheia kentidir. Bir dönem Pisidia bölgesinin başkenti de olan bu şehirde Roma ve Bizans medeniyetlerine ait kalıntılar vardır. Kentin en yüksek yerindeki doğal bir tapınak olan Augustus Tapınağı, Ana Tanrıça Kybele'nin tapınma yeri olarak kullanılmıştır. Kentin kuzeydoğusunda bulunan Men Kutsal Alanı buluntuları bölgede Helenistik Dönem öncesi bir kültürün bulunduğunu kanıtlamaktadır. İlk vaazın verildiği, ayrıca ilk Hıristiyan kiliselerinden olan Aziz Paul Kilisesi de Antiokheia'da bulunmaktadır. Aziz Paul'un Antiokheia'ya gelişinde geçtiğine inanılan, Yazılı Kanyon'da, günümüzde de yürüyüş programları düzenlenmektedir. Yazılı Kanyon'da bulunan Kaya Yazıtları da Aziz Paul'un buradan geçtiği inancını güçlendirmektedir. Aziz Paul Yolu, Antalya'dan başlayıp, Yalvaç'a kadar devam eden ve 500 km mesafesi ile Türkiye'nin en uzun yürüyüş yollarından biridir. Helenistik Dönemden kalma önemli yerleşim merkezlerinden biri de Sütçüler ilçesindeki Adada Antik Kenti'dir. Yapılan araştırmalarda kentin önemli bir merkez ve dini yönden de piskoposluk olduğu belirlenen Adada Antik Kenti en parlak yıllarını Roma Döneminde yaşamıştır.
Isparta'nın binlerce yıllık tarihi ve kültürel birikimlerinden biri de Aksu Zindan Mağarası girişindeki Eurymedon Açık Hava Tapınağı'dır. Eurymedon Açık Hava Tapınağı ardında bulunan sarkıt ve dikitleriyle dikkat çeken mağaranın uzunluğu 765 m.dir.
Isparta coğrafi konumu sebebiyle her zaman önemli bir geçiş noktası olma özelliğini korumuştur. Bu sebeple her dönemden birçok kale hala varlığını sürdürmektedir. Eğirdir Kalesi, Sütçüler’deki Sığırlık Kaleleri ve Uluborlu Kalesi hemen ilk akla gelenlerdendir.
Isparta, Anadolu Selçukluları Döneminde askeri alanda olduğu kadar bilim alanında da önemli bir merkezdir. Atabey'de bulunan Ertokuş Medresesi bu dönemden kalma en eski yapılar arasında yer alır. 1224 yılında Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Kılıçarslan'ın Alperen Gazilerinden Keykubat'ın oğlu Mübarizeddin Ertokuş tarafından yaptırılan ve 700 yıl boyunca varlığını koruyan bu medrese, Atabey'in ilim merkezi olmasını sağlamıştır.
Eğirdir ilçesinde bulunan Dündar Bey Medresesi bir diğer Selçuklu yapısıdır. 1301 yılında iki katlı olarak yapılan medresenin ortasında bir avlu yer alır. Girişinde büyük bir taç kapı olan Dündar Bey Medresesi bugün kapalı çarşı olarak kullanılmaktadır. Gelendost Ertokuş Hanı ile Eğirdir Taş Han tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan en önemli kervansaraylardır.
Göller Bölgesinin merkezi niteliğindeki Isparta, coğrafyası üzerinde bulunan zengin doğal güzellikleri ve kültürel varlıkları ile her türlü turizm çeşitliliğine imkan veren, potansiyel bir turizm merkezidir. Isparta sınırları içerisinde bulunan Eğirdir Gölü başlı başına bir değerdir. Etrafını çevreleyen çeşitli yükseklikteki dağlar bölgenin incisi olan Eğirdir Gölüne ayrı bir güzellik katar. Bu doğal yapı göl, dağ turizmine imkan sağlamış, balık avcılığı, su sporları ve her türlü doğa sporlarına sunduğu imkanlarla da eşsiz bir yurt köşesi olmuştur.
Eğirdir İlçesi’nin önemli turizm noktalarından biri de Barla Köyü’dür. Turistler 2.737 m yükseklikteki Barla Dağı’nı, Barla evlerini, tarihi eserleri ve Çamdağı’nı ziyaret etmektedir.
Isparta tarihi varlıklarıyla olduğu kadar Mimarisi, Türküleri, Halk Oyunları, Manileri, Düğünleri, Yemekleri ve Giyimleriyle de zengin bir kültürel birikime sahiptir.
Isparta bünyesinde pek çok milli ve tabiat parkını barındırmaktadır. Yazılı Kanyon, Gölcük ve Başpınar Tabiat Parkları, Kızıldağ ve Kovada Milli Parkları ile Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı gezilip görülmesi gereken değerlerdir.
Isparta'nın en önemli kış turizm merkezi olan Davraz Dağı, Eğirdir ve Kovada gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovasını kuşatan dağ kütlelerinden biri olup, 2635 m yüksekliktedir. Dağın yüksek yamaçlarından Isparta Ovasını ve Eğirdir gölünü doyumsuz izleme imkanı vardır. Davraz Kayak Merkezi, Antalya'ya 154 km, il merkezine ise 26 km uzaklıkta olan Akdeniz Bölgesinin en önemli turizm merkezidir. Davraz, Kuzey Disiplini, Alp disiplini, Tur Kayağı, Snowboard, Tele Mark, Dağcılık, Botanik Gözlemciliği, Yamaç Paraşütü, Trekking aktivitelerinden her birine imkan sunmaktadır. Futbol sahalarıyla yazın spor takımlarının vazgeçilmez kamp merkezidir Davraz Kayak Merkezi.