ISPARTA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Bir Usta Bin Usta Projesi ile El Sanatları Gelenekten Geleceğe Aktarılıyor...

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Sigorta işbirliğinde yürütülen “Bir Usta Bin Usta” Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında imzalanan protokol töreninde projenin süreci, önemi ve hedefleri anlatıldı. 

 

Anadolu’nun zengin kültürünün yaşatılması, el sanatı ustalarının desteklenmesi ve bu alanlarda istihdam sağlanması amacıyla 2010 yılında hayata geçirilen “Bir Usta Bin Usta '' projesi beşinci yılını kutluyor.  


Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü ile Anadolu Sigorta Genel Müdürü projenin protokol imza töreninde bir araya geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı teknik danışmanlığı ile Anadolu Sigorta sponsorluğunda yürütülen projenin protokolünü imzalayan  Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü  Okan İBİŞ; geleneksel el sanatlarının bir toplumun maddi ve manevi kültürünün bütününü ifade ettiğini, bu bütün içerisinde topluma ait gelenek, görenek, inanç biçimleri, anlatılar ve o kültürü meydana getiren birbirinden zengin alt bileşenleri olduğunu ve ustadan çırağa, babadan oğula bu kültürü aktarma çabasının, sanatın gelenekselleşmesine katkı sağladığını vurguladı.
 
Geleneksel el sanatlarımızın sanayileşme, modernleşme, küreselleşme, tüketim kültürü ve teknoloji çağının köklü ve hızlı değişimleri karşında tehdit altında olduğuna dikkat çeken Okan İBİŞ; Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü olarak geleneksel el sanatlarımızla ilgili projelere ayrı bir önem verdiklerini, bu proje ile kaybolmaya yüz tutan mesleklere ve yerel değerlere kamuoyunun ilgisini çekmeyi amaçladıklarını, bu meslekleri yeniden canlandırmayı ve meslek ustalarının deneyimlerini geleceğe taşımayı hedeflediklerinin altını çizdi. 
 

HEDEF 10 YILDA 1000 YENİ EL SANATI USTASI


Projenin başlangıç tarihi olan 2010 yılından bu yana Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde yapılan çalışmalarda;
2010 yılında, Bursa'da “Karagöz Tasvirleri Yapımı '' , Edirne'de “Edirnekari Yapımı '' Eskişehir'de “Lüle Taşı İşlemeciliği '' , Gaziantep'te “Kutnu Dokumacılığı '' ve Trabzon'da “Kazaziye İşçiliği '' dallarında eğitim programları uygulandı ve kursiyerlere sertifika verildi. 

2011 yılında ise Mardin'de “Taş Oyma İşçiliği '' , Van'da “Savat Gümüş İşçiliği '' , Çorum'da “Kargıbezi Dokumacılığı '' , Hatay'da “İpekli Dokumacılık '' ve Sivas'ta “Kemik İşçiliği '' dallarında kurslar gerçekleştirildi. 

2012 yılında Ankara'da “Sedef Kakma '' , Kars'ta “Kilim ve Heybe Dokuma '' , Muğla'da “Cam Üfleme '' , Nevşehir'de “Çömlek Yapımı '' ve Tokat'ta “Yazma Baskı '' konularında kursları açıldı. 

2013 yılında, Kahramanmaraş'ta “Ahşap Oyma '' , Manisa'da “Gördes Halıcılığı '' , Mersin'de “Namrun İğne Oyacılığı '' , Rize'de “Sepet Örücülüğü '' ve Tekirdağ'da “Karacakılavuz Dokumacılığı '' konularında eğitim verilerek kursiyerler yetiştirildi. 
 
2014 yılında ise Çanakkale'de “Çini İşlemeciliği '' , Erzurum'da “Oltu Taşı İşlemeciliği '' , İzmir'de “Keçe Aksesuar Yapımı '' , Isparta'da “Deri Aksesuar Yapımı '' ve Şanlıurfa'da “Kehribar Taşı İşlemeciliği '' konularında eğitim verilerek kursiyerler yetiştirildi. 5 kursa toplam 100 kursiyer katıldı.

 
2015 yılı programında Ardahan'da “Damal Bebeği Yapımı '' , Aydın'da “Körüklü Çizme Yapımı '' , Bartın'da “Tel Kırma '' , İstanbul'da “Kukla Yapımı '' ve Zonguldak/Devrek'te “Baston Yapımı '' konularında kursların gerçekleştirilmesi planlanıyor.  

Yerel sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen proje kapsamında on yılda bin yeni ustanın yetiştirilmesi hedefleniyor.