ISPARTA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Mesire Yerleri ve Diğer Doğal Güzellikler

Günübirlik rekreasyon olgusu ve alışkanlığı, il ölçeğinde tüm kentsel yerleşmelerde mevcut olmakla birlikte bu olgunun en belirgin görünümü Isparta il merkezinde izlenir. Isparta mesire yerlerinin çokluğu ile bilinir. Yöredeki mesirelerin bazılarına mayıs ayı başından eylül ayı sonlarına kadar uzunca bir süre gidilebildiği gibi, bazılarına da belli bir sürede bayram havası içinde gidilir. Eskiden, yöredeki mesireliklere, erkekler ve kadınlar ayrı ayrı günlerde giderlerken son yıllarda artık erkek-kadın, ayırım yapılmadan tüm aile bir arada mesire yerlerine gidilmeye başlanılmıştır. Mesirelikler, yöre insanlarının bir taraftan dinlenme ve eğlence ihtiyaçlarını karşılarlarken, diğer taraftan insanların birbirlerine daha yakınlaşmalarını sağlamaları bakımından da sosyal işlevler yerine getirmektedirler.

Bu mesireliklerin, il merkezine uzaklıkları 3 ila arasında değişmektedir. En uzak mesirelikler ise Sütçüler ilçesi ve çevresindekilerdir. Yaklaşık olarak, kadardır. Bunların her birine ulaşım imkânları oldukça rahat ve kolaydır. Bazılarına Belediye otobüsleri, özel dolmuşlar ile ulaşma olanağı olduğu gibi, çoğunlukla özel araçlarla gidilmektedir. Mesireliklerin her birinde, bol su, ağaçlık alanlar, oturma, pişirme, yeme-içme mekanları ve çocuklar için oyun alanları ayrılmış ve düzenlenmiş bulunmaktadır.

1. Ayazmana Mesireliği: Ayazmana mesire yeri merkez ilçenin güneydoğusunda olup, ilçeye asfalt bir yolla bağlıdır. Soğuk sularının bulunduğu dinlenme yeri kestane ağaçlarıyla kaplıdır. Piknik için tüm altyapı düzenlemeleri yapılmıştır.

2. Kirazlıdere Mesireliği: Hisartepe yamaçlarında, Isparta’yı kuşbakışı gören, etrafı bağ ve bahçelerle kaplı ve lokantası bulunan bir dinlenme yeridir. Özellikle yaz aylarında panoramik bir görüntüye sahiptir.

3. Gökçay Mesireliği: Isparta şehir merkezinde 600 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuştur. Arazide yüzyıllık kestane ağaçları vardır. Park alanı üzerinde Selçuklu ve Osmanlı mimarisi tarzında yapılmış birçok çeşme, bina, sosyal tesis, lokanta, gölet, tarih yolu, çadır ve piknik yerleri bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında panoramik bir görüntüye sahiptir. Gökçay Mesireliği’nde çocukların doyasıya eğlenebileceği çocuk park ve oyun alanları vardır.

4. Milas Mesireliği: Merkez ilçeye 10 km’lik bir asfalt yolla bağlı olan mesirelik soğuk suları ve doğal güzellikleri ile ünlüdür.

5. Eğirdir Gölü: Isparta il hudutları içinde olduğu kadar Göller Bölgesi’nin de en önemli göllerinden birisidir. 517 km2 yüzölçümü ile Türkiye’nin 4. büyük gölüdür. Kuzey-güney uzunluğu doğu-batı genişliği 3-15 km’dir. Göl, deniz seviyesinden yükseklikte Sultan ve Karakuş dağlarının arasında, il alanının ortasında yer almaktadır. Ortalama derinliği , maksimum derinliği ise Eğirdir yakınlarında 16,5 m’dir. Göl iki kısma ayrılmaktadır. Kuzeyde kalan ve daha küçük olan kısmına Hoyran bölümü, güneyde kalan kısmına Eğirdir Gölü denir. Her iki bölüm Hoyran Boğazı ile birbirine bağlanır. Göl içerisinde iki küçük ada vardır. Biri Can Ada diğeri Yeşilada (Nis)’dır. Son zamanlarda suların azalmasıyla bu adalar bir yarım ada biçiminde Eğridir’e bağlanmıştır. Gölde sudak, sazan, sıraz balıkları bulunmaktadır. Göl doğal sit alanıdır. Gölün birinci 300 m’lik kıyı şeridi 1996 yılında birinci dereceden sit alanı olarak ilan edilmiştir.

6. Eğirdir Belediyesi Rekreasyon Alanı: Eğirdir-Konya yolu üzerinde sanayi sitesinin karşısında üç yüz dönüm arazi üzerinde kurulmuş rekreasyon alanı, iki adet çim futbol sahası ile yaz aylarında birinci ve ikinci Türkiye Futbol Ligindeki Futbol takımları tarafından ikişer haftalık periyodlarla kamp yeri olarak tercih edilmektedir. Rekreasyon alanı içersinde rehabilite edildiğinde oldukça ilgi çekebilecek bir hayvanat bahçesi mevcuttur. Ayrıca olta balıkçılığının yapılabileceği balık havuzları ile aile piknik alanları bulunmaktadır.

7. Yeşil Ada: Ev pansiyonculuğunun çok yaygın olduğu bu ada balık lokantaları ile dikkat çeker. Doğal güzelliği yanında tarihi zenginlikleri de bulunan ada yerli yabancı ziyaretçileri konuk etmektedir.

8. Can Ada: Eğirdir ile Yeşilada arasında yer alan büyüklüğünde sevimli bir adacıktır. Yapılaşma yoktur. Sadece piknik alanı olarak düzenlenmiştir. Ada Atatürk’ün Eğridir’i ziyareti sırasında 1 Şubat 1933 tarihli Belediye Encümeni Kararı ile kendine hediye edilmiştir.

9. Altınkum Plajı: Eğirdir tren istasyonunun altında bulunan plaj ince kumlu olup gölün yüzmeye en elverişli yeridir. Kıyıdan itibaren ilerlenmesine rağmen insan boyunu geçmeyen sığlığı ile güvenli bir plajdır. Alt yapı ve çevre düzenlemeleri sonucunda “Mavi Bayrak” ile ödüllendirilmiştir. Düzenli olarak göl suyu tahlilleri yapılmaktadır. Plajın 50 çadır kapasitesi olup, kiralık bungalowlar da vardır.

10. Bedre Koyu: Eğirdir-Barla yolu üzerinde merkeze mesafede sahil şeridi olan güzel bir dinlenme yeridir. Soyunma kabinleri, umumi mutfakları ve kamping alanları vardır.

11. Akpınar Köyü Seyir Terası: Akpınar Köyü, Eğirdir şehir merkezinden uzaklıkta, Eğirdir gölünün kuşbakışı olarak seyredilebildiği şirin bir köydür. Eğirdir Kaymakamlığı’nın yaptığı çalışmalar ile yeşilin ve mavinin yedi tonunu, Yeşil ve Can adalarını, Barla Dağını, Anamas Dağları’nı, Boğaz Ova’yı, sıcak bir çay ve gözleme yiyerek görmek mümkündür.

12. Pınar Pazarı Mesireliği: Eğirdir ilçesi, Bağlar Mahallesi’nde yeşil bir alan içerisinde geleneksel olarak kurulan bir pazardır. 600 yıllık bir geçmişi vardır. Her yıl eylül ayından itibaren 8-12 hafta devam eder. Haftada bir gün (pazar günleri) panayır mahiyetinde kurulan pazarda; her çeşit ticari eşya, koyun, keçi, sığır ve süt ürünleri ile yörede yetiştirilen sebze ve meyveler satılır. Pazar yerinde kesilen koyun ve keçi etleri fırınlarda fırın kebabı şeklinde pişirilerek isteyenlere satılır.

Pınar Pazarı’nın kurulduğu son hafta kadınlar pazarı olarak tertip edilir. Bu günde kadınlar el emeği göz nuru olan el işlerini, oyalarını satışa sunarlar. Ayrıca âdetlere göre bu pazarda kız beğenilerek görücülük yapıldığına da rastlanılır.

13. Bayboğan Orman İçi Mesireliği: Eğirdir İlçesi, Bayboğan Köyü sınırları içerisinde, Konya Yolu istikametinde asfalta uzaklıkta, Eğirdir gölü kenarında, hakim bir tepede 18 yataklı geceleme ünitesi, restaurantı olan, plaj tesisleri bulunan, günübirlik kullanımlar için düzenleme çalışmaları devam eden, 26 dönüm büyüklüğünde orman içi mesireliğidir.

14. Çamyol Dinlenme Parkı: Eğirdir-Sütçüler karayolu üzerinde 15. km’de yer alan orman içi dinlenme tesisidir. İnsana rahatlık veren temiz orman havasının bulunduğu parkta doğal içme suyu ve piknik için gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Çamyol dinlenme tesisleri Milli Parklar İdaresi’ne bağlı olarak çalışmaktadır.

15. Sorgun Yaylası: Aksu ilçesi sınırlarıiçerisinde bol su kaynaklarına sahipSorgunYaylası film çekimlerine de sahne olmuş iyi bir dinlenme yeridir.

16. Tarlapınarı: Gönen ilçesi sınırları içerisinde, yazın sıcaklarından bunalanların yorgunluklarını giderebilecekleri, soğuk suyu bulunan, yeşillikler içerisinde bir mesire yeridir.

17. Değirmenderesi ve Ayazmana: Senirkent ilçesi Yassıören Kasabası sınırları içerisinde yemyeşil doğası ile güzel bir piknik alanıdır.

18. Felepınarı: Şarkikaraağaç ilçesine uzaklıkta içimi güzel olan suyu ve yeşillikler içerisinde bir mesire yeridir. Etrafında yöresel yemek ve kebapların yapıldığı lokantalar bulunmaktadır.